Головний зміст

IMG 6967 3Сьогодні, 19 травня, більше двохсот представників юридичної спільноти прибули до Одеси для участі у науково-практичній конференції «Електронне судочинство – нове обличчя правосуддя».

 

 

 

 

 

Захід організовано ГО «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя».

 

 

IMG_6650.jpg

IMG_6616.jpg

 

Зустріч розпочалась з відеозвіту про перебіг навчання в рамках грантового проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства».

 IMG_6617.jpg

 

 

Програма складалася з 4 сесій:

1.Презентація результатів впровадження електронного судочинства в Київському районному суді міста Одеси.

2. Перспективи використання переваг і опцій електронного судочинства Верховним Судом.

3. Роль Вищої Ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України у запровадженні електронного судочинства та дієвої комунікації

4. Результати запровадження електронного документообігу в судах України. 

 IMG_6814.jpg

 

З вітальним словом виступив голова Київського районного суду м. Одеси, голова АССУ Сергій Чванкін, в.о. Директора Відділу програм з розвитку демократії та врядування Деніел Райан, член ВРП Ігор Артемеко, голова Одеського апеляційного адміністративного суду Андрій Бітов, голова Апеляційного суду Хмельницької області Сергій Болотін, прокурор Одеської області Олег Жученко, голова Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко, голова Апеляційного суду Рівненської області Олег Полюхович та голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк.

 IMG_6651.jpg

 

IMG_6664.jpg

IMG_7118.jpg

IMG_6691.jpg

 

IMG_6647.jpg

IMG_6674.jpg

IMG_6702.jpg

 

Відкриваючи захід,голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін наголовив на революційності реалізованого пілотного проекту, аналогів якому в Україні немає. Не дивлячись на те, що проект «Електронний суд» не є тотожним Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, що впроваджується на підставі нових редакцій процесуальних кодексів, практичні напрацювання зможуть бути застосовані і при переході на нову систему забезпечення бездокументарного діловодства.

 

IMG_6715.jpg

 

IMG_6730.jpg

 

IMG_6741.jpg

Професор Неллі Голубєва розповіла про досвід впровадження систем електронного документообігу в США, Південній Кореї, Великобританії та інших країнах. Доповідач зазначила, що українська модель, яка складається з вже впроваджених інструментів (відкритий реєстр судових рішень, веб-портал судової влади, інформація про хід розгляду справи) вже є досить прогресивною.

IMG_6861.jpg

 

IMG_6758.jpg

IMG_6804.jpg

 

 

Виступи спікерів, динамічне обговорення та жвава дискусія – форум вдався плідним та конструктивним.

IMG_7232.jpg

 

IMG_7409.jpg

 

Своїми баченням подальшої реалізації та запровадження електронного судочинства в судах України поділилися також член ВРП Ігор Артеменко, судді Верховного Суду Олена Кібенко, Ганна Вронська, Наталія Коваленко та Тетяна Анцупова.

 

IMG_7304.jpg

 

IMG_6878.jpg

 

IMG_7060.jpg

 

IMG_7087.jpg

 

IMG_7188.jpg

 

Жваве обговорення викликала презентація судді Львівського окружного адміністративного суду Олександра Сасевича, який висвітлив тему комунікації в соціальних мережах.

 

IMG_7353.jpg

 

IMG_7147.jpg

IMG_7390.jpg

 

IMG_7274.jpg

Головний результат грантового проекту, який понад півроку реалізовувався на базі Київського районного суду міста Одеси – запровадження опцій електронного судочинства в чотирьох регіонах України. Представники Вінничини, Черкащини, Херсонщини та Сумщини презентували свої перші успіхи і результати, які не можуть не надихати суди інших регіонів.

 

IMG_7442.jpg

 

IMG_7528.jpg

 

IMG_7470.jpg

 

IMG_7580.jpg

 

IMG_6967.jpg

 

IMG_6952.jpg

 

IMG_6949.jpg

 

Виступи спікерів, основні тези та результати конференції в наступних публікаціях.