Головний зміст

article3202Особи середнього, старшого і вищого начальницького складу звільняються зі служби з органів внутрішніх справ у запас через скорочення штатів за відсутності можливості подальшого використання на службі.

 

 

 

 

 

На це звернув увагу Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду під час розгляду адміністративної справи за позовом до Управління МВС України, Головного управління Національної поліції, Міністерства внутрішніх справ України про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення позивача та поновлення його на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

 

Позивач з 1994 року проходив службу в органах внутрішніх справ, обіймаючи на момент звільнення посаду заступника начальника районного відділу – начальника міліції громадської безпеки районного відділу УМВС України, маючи спеціальне звання підполковника міліції. 06.11.2015 його звільнено у запас Збройних Сил України за пунктом 64 «г» Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів УРСР від 29 липня 1991 року № 114 (далі – Положення № 114), через скорочення штатів.

 

Позивач вказав, що при скороченні штатів, яке відбулось внаслідок ліквідації одного органу внутрішніх справ (міліції) та створення іншого органу (поліції), відповідачем порушено норми діючого законодавства України щодо можливості подальшого використання позивача на службі в органах внутрішніх справ України.

 

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні позову.

 

Верховний Суд не погодився із такими рішеннями, вказавши, що судами попередніх інстанцій не досліджено всі зібрані у справі докази, скасував рішення судів попередніх інстанцій і направив справу на новий судовий розгляд.

 

Верховний Суд зазначив, що за змістом пункту 64 «г» Положення № 114 звільнення у зв'язку із скороченням штатів допускається лише при відсутності можливості подальшого використання на службі.

 

Постанова Верховного Суду 16.05.2018 №821/3732/15-а – http://reyestr.court.gov.ua/Review/74029034.