Головний зміст

femida detyamСучасний стан захисту свідків в Україні характеризується тим, що в структурі майже кожного правоохоронного органу України функціонує спецпідрозділ, який займається захистом свідків: Національна поліція, СБУ, НАБУ, незабаром - Державне бюро розслідувань.

 

 

 

 

 

У 2017 в Україні здійснювались довготривалі заходи захисту щодо близько 300 осіб (більше чверті з них не є свідками, а є працівниками суду або правоохоронних органів).

 

Як правило, захист свідків здійснюється шляхом надання їм фізичної особистої охорони - чотирьох-шести спецпризначенців, які по черзі супроводжують свідка (його близьких родичів і членів сім'ї).

 

На практиці фізична особиста охорона не захищає від збройних нападів в людних місцях, підривів автомобіля або місцях проживання свідка або потерпілого.

 

Свідки й потерпілі, яким загрожує небезпека, часто свідомо відмовляються від охорони розуміючи, що вона буде не в змозі захистити їх від цієї небезпеки.

 

Європейські країни і США виробили узагальнені стандарти щодо захисту свідків (Загальні критерії і принципи).

 

Звернули увагу на цю проблему і нардепи, зареєструвавши у Верховній Раді законопроект «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві».

 

На думку народних обранців, функція забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, повинна зосереджуватися в єдиному правоохоронному органі - Національній службі захисту свідків і потерпілих.

 

Дана служба буде займатися забезпеченням безпеки цінних свідків, потерпілих або підозрюваних.

 

Проектом також пропонується:

  • впровадження принципів здійснення заходів щодо забезпечення безпеки;
  • визначення чіткого кола осіб, щодо яких можливе здійснення заходів забезпечення безпеки в кримінальному судочинстві;
  • розширення прав і конкретизація обов'язків осіб, взятих під захист, і органів, що забезпечують безпеку;
  • визначення конкретного проміжку часу, з якого особа вважається взятої під захист (підписання меморандуму або угоди про взаємодію) та інше.

 

Джерело: «Я і Закон»