Головний зміст

104238ВККСУ підбило проміжні підсумки кваліфікаційного оцінювання суддівського корпусу України. Оцінювання проходять 2969 суддів у двох групах з 999 та 1970 суддів. Станом на 7 червня 2018 року завершено оцінювання 868 суддів, стосовно яких призначено оцінювання.

 

 

 

З них 709 суддів визнано такими, що відповідають займаній посаді та продовжують займати суддівські посади.

 

Інші 159 суддів підлягають звільненню або вже звільнені, зокрема:

- 68 суддів звільнено за власним бажанням під час процедури оцінювання;

- 91 суддя не підтвердив відповідності займаній посаді, а саме: 65 суддів не склали іспитів, 26 суддів не пройшли співбесід із членами Комісії.

 

ВККСУ також звернула увагу, що у першій групі процедуру кваліфікаційного оцінювання не завершено стосовно 211 суддів, серед яких стосовно 112 суддів оголошено перерву, зокрема, через наявність висновків Громадської ради доброчесності, що не були впорядковані належним чином. Наразі співбесіди із цими суддями тривають.

 

Нагадаємо, що кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді запроваджено у рамках судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 20 жовтня 2017 року і триває вже 7 місяців. Із числа суддів, які пройшли оцінювання, 181 суддя – «п’ятирічки», в яких закінчились повноваження, вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади. Це дозволить відновити або розвантажити роботу судів. Наразі судді з першої групи перебувають на останньому етапі кваліфікаційного оцінювання – співбесіди та аналізу досьє. Друга група суддів склала іспити та на сьогодні проходить тестування морально-психологічних якостей. Третя група, рішення стосовно якої ухвалено 7 червня 2018 року, – це 2188 суддів. Вони розпочнуть складати іспити 2 липня 2018 року.