Головний зміст

article3202На час особливого періоду в Україні військовослужбовцям штрафні санкції за невиконання кредитних зобов’язань, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

 

 

 

 

 

 

Верховний Суд у постанові від 30 травня 2018 року у справі № 521/12726/16-ц за позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором не погодився з висновком апеляційного суду та направив справу йому на новий розгляд.

 

На підставі положень статей 5, 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» Верховний Суд дійшов висновку про те, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду не нараховуються штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом.

 

При цьому згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» особливим періодом є функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

 

В Україні особливий період розпочався 18 березня 2014 року і триває по теперішній час.

 

З текстом постанови Верховного Суду від 30 травня 2018 року у справі № 521/12726/16-ц (касаційне провадження № 61-16144св18) можна ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74536680.