Головний зміст

ESPLПримушування засудженого до носіння наручників як вид певного покарання є порушенням статті 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав та основоположних свобод.

 

 

 

 

 

 

Таку позицію зайняв ЄСПЛ у рішенні у справі «Горюнов проти Республіки Молдова» (№ 14466/12). Відповідний прес-реліз оприлюднено на сайті суду, передає  інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

 

Заявник, Ігор Горюнов, є громадянином Молдови, який народився у 1968 році і знаходиться під вартою в м. Резина (Республіка Молдова).

 

Особу, що була засуджена до довічного ув’язнення за вбивство, покарали за знайдений мобільний телефон і примусили до носіння наручників за межами його камери. Протягом декількох місяців на нього одягали наручники кожного разу, коли він залишав свою камеру. Засуджений безуспішно подавав скарги до національних судів на цей захід, розгляд яких тривав майже п’ять місяців.

 

Посилаючись на статтю 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, пан Горюнов поскаржився до ЄСПЛ, обгрунтовуючи власну позицію тим, що він зазнав нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження через те, що його змушували носити наручники без будь-якої особливої підстави.

 

Європейський суд встановив порушення Конвенції та присудив 4500 євро компенсації моральної шкоди.

 

З текстом прес-релізу рішення у справі «Горюнов проти Республіки Молдова» (№ 14466/12) можна ознайомитися за посиланням.