Головний зміст

voennaya sluzhba za prizyvom v osobyy period8 липня 2018 року набув чинності Закон про національну безпеку, що визначає основи та принципи національної безпеки і оборони.

 

 

 

 

 

 

Документ закріплює нові принципи формування керівництва оборонного сектору країни.

 

Так, згідно з законодавчим актом, Міністр оборони України і його заступники призначатимуться на посади з-поміж цивільних осіб від 1 січня 2019 року.

 

Документ також передбачає розмежування посади начальника Генштабу та головнокомандувача ЗСУ, що призначаються на посади за поданням Міністра оборони України та звільняються з посади Президентом України.

 

Головнокомандувач Збройних Сил України підпорядковується Президенту як Верховному Головнокомандувачу, і Міністру оборони України.

 

Також у Законі переглянуті функції Служби безпеки України. Тепер СБУ є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, що забезпечує державну безпеку.

 

Функції відомства: 1) протидія розвідувально-підривній діяльності проти України; 2) боротьба з тероризмом; 4) контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності; 5) охорона державної таємниці.

 

Окрім того, законодавчий акт впроваджує документи довгострокового планування, серед них Стратегію національної безпеки України, Стратегію воєнної безпеки України, Стратегію громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегію кібербезпеки України, Національну розвідувальну програму, також порядок їх формування та реалізації у документах середньострокового та короткострокового планування.

 

Джерело: Українське право