Головний зміст

news 20180704 161535 1530710135Відсутність оригінального підпису на постанові про призначення групи прокурорів тягне за собою недопустимість усіх доказів, зібраних після цього.

 

 

 

 

 

Таку концепцію застосував Кам'янець-Подільський міськрайонний суд у справі відносно військовослужбовця, який обвинувачувався у дезертирстві.

 

Як зазначалося в обвинувальному акті, 01.02.2017 близько 8 год. громадянин К. залишив місце проходження військової служби, без поважних причин, умисно та в умовах особливого періоду і по теперішній час не повернувся до військової частини.

 

Судово-технічна експертиза встановила, що постанову про призначення групи прокурорів підписано електрографічним способом, а не особисто уповноваженою на те особою. Вказана обставина, на переконання суду, свідчить, що зазначені в ній прокурори не мали будь-яких повноважень здійснювати процесуальне керівництво у даному провадженні. Відповідно повідомлення про підозру складено та погоджено не уповноваженими на те посадовими особами.

 

Далі суд застосував концепцію «плодів отруєного дерева», тобто оцінку допустимості всього ланцюжка доказів, що базуються один за іншим, а не кожного окремого доказу автономно, визнавши всі інші зібрані в рамках досудового розслідування докази недопустимими. Як наслідок, громадянина К. було виправдано у зв’язку з недоведеністю його вини.

 

Джерело: Закон і Бізнес