Головний зміст

677188 w 300Ув’язнений був позбавлений єдиної можливості ефективно оскаржити основне обвинувачення, висунуте проти нього, через те, що суди відмовилися заслухати співкамерників. А це є порушенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

 

 

 

Такий висновок зробила Палата ЄСПЛ у справі «Картвелішвілі проти Грузії».

 

Під час обшуку камери пана Картвелішвілі, коли він відбував покарання, було знайдено складний нож. Особа була визнана винною в порушенні правил тюремного ув’язнення і засуджена ще до трьох років ув’язнення.

 

Суди відхилили прохання ув’язненого викликати його співкамерників, які були присутні під час обшуку,  як свідків у судовому розгляді.

 

Посилаючись на статтю 6§ 1 та 3 (d) (право на справедливий судовий розгляд та право на присутність та допит свідків ) Конвенції Картвелішвілі поскаржився до ЄСПЛ.

 

Судді у Страсбурзі звернули увагу на невідповідність в провадженні.

 

По-перше, тюремні службовці, які здійснювали обшук, надали різні звіти щодо місця виявлення забороненого предмету. Також існували невідповідності у відеозйомці і письмовим звітом.

 

Навіть прокурор визнав під час судового розгляду, що відеозйомка не встановлювала чітко, чи був складний ніж знайдений в ліжку ув’язненого. Незважаючи на ці невідповідності суди відмовилися заслухати співкамерників, оскільки вони не заслуговували на довіру.

 

Отже, на думку ЄСПЛ, відмова національних судів розглядати свідків захисту без будь-якого розгляду потенційної доречності їх свідчень зробила судовий процес взагалі несправедливим в порушення статті 6§1 та статті 6 §3 (d) Конвенції.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect