Головний зміст

Без названияСекретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надав роз’яснення ПАТ «Укрзалізниця» щодо обробки персональних даних при встановленні відеоспостереження.

 

 

 

 

 

У роз’ясненнях наголошується на тому, що особа, яка пересувається в громадських і загальнодоступних місцях і приміщеннях,  не повинна бути позбавлена в повному обсязі своїх прав і свобод, особливо тих, які пов'язані з її приватним життям і зображенням.

 

Тому, відеоспостереження має здійснюватися таким чином, щоб втручання у приватне життя осіб, які потрапляють в зону відеоспостереження, було мінімальним. При цьому, здійснення відеоспостереження повинно відповідати принципам обробки персональних даних, здійснюватися лише з легітимною метою, бути відповідним та ненадмірним щодо такої мети та супроводжуватися відповідними гарантіями дотримання прав особи.

 

Оскільки ПАТ «Укрзалізниця» має намір встановити систему відеоспостереження для гарантування безпеки при перевезенні пасажирів, то обробка персональних даних в такій системі має відповідати вимогам Закону України «Про захист персональних даних» та Типового порядку обробки персональних даних, затвердженого наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 08.01.2014 р.

 

Згідно з частиною восьмою статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» персональні дані обробляються у формі, що допускає ідентифікацію фізичної особи, якої вони стосуються, не довше, ніж це необхідно для законних цілей, у яких вони збиралися або надалі оброблялися. Отже, після досягнення мети з якою встановлено систему відеоспостереження, матеріали відеозапису підлягають знищенню.

 

У роз’ясненнях Секретаріату Уповноваженого акцентується увага на тому, що відеоспостереження повинно здійснюватись відкрито, відповідно до законної мети та не може використовуватись на шкоду правам та свободам людини.

 

Таким чином, власник персональних даних, який здійснює відеоспостереження, повинен повідомити суб’єкта персональних даних про факт здійснення відеоспостереження шляхом розміщення відповідного застереження. Таке застереження повинно бути видимим, розташованим на розумній відстані від місць зйомки та містити інформацію про володільця персональних даних (назву володільця, код ЄРДПОУ, контактну інформацію тощо).