Головний зміст

778268 w 300Наприкінці минулого тижня ВККСУ оголосила про початок конкурсу до Вищого Антикорупційного суду - нової судової інстанції, яка створюється в Україні на вимогу МВФ з метою відновлення довіри до судівського корпусу.

 

 

 

 

Наразі конкурс оголошено на зайняття 39 посад суддів цього суду.

 

З метою обговорення основних питань та проблем процедури проведення конкурсу та запуску цієї процедури, Асоціація правників України за підтримки Transparency International Україна провела експертну дискусію на тему «Початок конкурсу до Вищого антикорупційного суду».

 

Дискусію розпочав Сергій Козьяков, голова ВККСУ, із аналізу основних проблем та викликів конкурсу до ВАС.

 

Перш за все, спікер нагадав присутнім про основні цілі, які ставились на початку зародження ідеї створення ВАС, а саме повернення довіри до судової влади, ефективний та незалежний розгляд «справ корупціонерів», а також отримання чергового траншу МВФ.

 

Також Сергій Козьяков повідомив про початок створення нового органу - Громадської ради міжнародних експертів (по аналогії із ГРД). Наразі кожного дня проводяться консультації з міжнародними донорами та іншими організаціями з приводу створення цієї Ради.

 

Експертні організації, яким направлені запити ВККСУ, повинні подати не менше 12 кандидатур, із яких ВККСУ буде обрано 6 членів Ради. Серед «побажань» ВККСУ до майбутніх кандидатів С. Козьяков виділив професіоналізм найвищого рівня та різносторонність сфер роботи кандидатів у члени Ради (щоб не були представники від однієї сфери чи однієї організації).

 

Також спікер спростував думку, яка висловлювалась у ЗМІ щодо нібито можливості ВККСУ обрання до складу Ради непрофесіоналів, зокрема, в зв’язку з тим, що кандидати пропонуються міжнародними організаціями і лиш серед них обираються потенційні члени Ради.

 

Станіслав Щотка, Заступник голови ВККСУ, в продовження слів колеги, повідомив про результати опитування про намір брати участь у конкурсі до ВАС. Так, загалом ВККСУ отримала 782 заяви про наміри від потенційних кандидатів у судді ВАС.

 

Більш детально Станіслав Щотка роз’яснив особливості порядку проведення процедури конкурсу до ВАС. Перш за все, слід зауважити, що основні етапи цього конкурсу співпадають із порядком проведення конкурсу до Верховного суду і жодним чином не відрізняються.

 

Розпочинається конкурс реєстрацією кандидатів, яка триватиме у період з 8 серпня до 14 вересня 2018 року. Також спікер запевнив про готовність Секретаріату Комісії до етапу подання документів кандидатами та здійснення усіх можливих заходів для забезпечення належної ефективності та безперебійності роботи. Потім буде здійснюватись перевірка кандидатів та поданих ними документів. Протягом проведення зазначених етапів формується досьє кожного кандидата.

 

Після цього Комісією приймається рішення про допуск до складення двоетапного кваліфікаційного іспиту (анонімного письмового тестування та співбесіди).

 

Окрім цього всі кандидати будуть проходити тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей особистості.

 

В зв’язку з формуванням Громадської ради міжнародних експертів будуть проводитись додаткові заходи за їх участю. Також слід зауважити, що повноваження Ради розширені (по відношенню до ГРД), оскільки їй надано можливість перевіряти кандидата не лише на предмет доброчесності, а й з питання компетентності та професійності.

 

Заключним етапом проведення конкурсу є формування рейтингу та визначення переможців конкурсу. Після цього до ВРП вноситься відповідне клопотання щодо призначення кандидатів на посади суддів, яка в подальшому за результатами розгляду пропозицій направляє перелік кандидатів Президентові України для їх призначення.

 

Наступний спікер Маким Костецький, керівник проеків TRANSPARENCY INTERNATIONAL УКРАЇНА, присвятив свій виступ темі громадського моніторингу відбору суддів. Окрім безпосередньої участі експертів у складі Громадської ради міжнародних експертів, роль громадськості полягатиме також в безперервному моніторингу та контролі за проведенням конкурсу до ВАС та визначенням переможців.

 

Від імені правничої спільноти свою думку щодо конкурсу та самої ідеї створення ВАС висловив Андрій Романчук, член правління АПУ, керуючий парнер Moris Group. Що ж отримає правова спільнота завдяки проведенню цього конкурсу?

 

Перш за все, юристи зможуть заявити про готовність дієво та реально протистояти корупції шляхом подання документів про участь у конкурсі. Пропускаючи таку можливість через історичну призму досвіду колишніх процедур, основною умовою є не піддаватись стереотипам та упередженням щодо створення цього органу та побачити в цьому конкурсі не «виклик», а «шанс». Водночас, використовуючи таку можливість, правники розділять відповідальність за перші вироки ВАС, які безперечно стануть зразком роботи цього органу для всього суспільства.

 

«Для суспільства, перш за все, слід розрізняти та розуміти, що Вищий антикорупційний суд не є каральним органом корупціонерів. Таке розрізнення, можливо, сприятиме зниженню завищених очікувань щодо запуску роботи цього суду», – такими словами розпочав свій виступ адвокат Маркіян Галабала, майбутній кандидат у судді ВАС.

 

Розповідаючи про мотиви участі у цьому конкурсі спікер зазначив, що на це вплинув його досвід роботи у правовій спільноті, а також роботи в Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів. Спікер зауважив, що у разі, якщо юристи бажають змінити щось в Україні, а не лише працювати та заробляти кошти, необхідно подавати документи у ВККСУ, брати участь в конкурсі та реально діяти.

 

Оскільки конкурс стартує уже завтра, це питання є актуальним як для потенційних кандидатів та учасників конкурсу, так і для представників громадянського суспільства, які слідкують за перебігом подій в цій сфері.

 

Є сподівання, що запуск роботи ВАС вплине на повернення довіри суспільства до судової гілки влади та покращення ефективності забезпечення верховенства права в судах України.

 

Водночас, дійсно, не слід покладати завищенні очікування на діяльність цього органу, оскільки за своєю суттю це є лише суд, який на засадах принципу справедливості розглядатиме судові справи певної категорії. Задля підвищення рівня довіри суспільства до судової спільноти повинна бути забезпечена злагоджена та ефективна робота усіх судів та суддів України, а не лише окремих органів чи осіб.

 

Джерело: Українське право