Головний зміст

VKKSUТриває кваліфікаційне оцінювання всіх суддів країни на відповідність займаній посаді, започатковане у межах судової реформи. Оцінювання призначено для трьох груп суддів у кількості 5157 осіб.

 

 

 

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України оцінює суддів за критеріями компетентності, професійної етики та доброчесності.

 

Станом на 7 серпня 2018 року оцінювання завершено стосовно 1486 суддів місцевих та апеляційних суддів.

 

З них 1245 (84 %) суддів успішно пройшли цю процедуру і визнані такими, що відповідають займаній посаді.

 

241 (16 %) суддя підлягає звільненню або вже звільнений, зокрема:

 

· 130 суддів не підтвердили відповідності займаній посаді – 83 судді не склали іспиту та 47 суддів не пройшли співбесіди з членами Комісії;

 

· 111 суддів звільнено, з-поміж іншого, за власним бажанням або їх повноваження під час оцінювання було припинено.

 

З причин оголошення перерви або зупинення кваліфікаційного оцінювання немає остаточних результатів щодо 289 суддів, стосовно яких розпочато оцінювання.

 

Нагадаємо, що для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 20 жовтня 2017 року і триває вже більше дев’яти місяців. Із числа суддів, які пройшли оцінювання, 252 суддів-«п’ятирічок», в яких закінчились повноваження, вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади. Це дозволить відновити або розвантажити роботу судів.

 

Наразі судді з першої групи перебувають на останньому етапі кваліфікаційного оцінювання – співбесіди та аналізу досьє. Друга група суддів склала іспити та на сьогодні проходить тестування морально-психологічних якостей. Третя група, рішення стосовно якої ухвалено 7 червня 2018 року, – це 2188 суддів, вже  розпочали складати іспити.