Головний зміст

851189 w 300У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушення правил охорони вод.

 

 

 

 

 

«Проект передбачає встановлення кримінальної відповідальності та привернення уваги до нагальних проблем щодо охорони водних об’єктів. Адже низький рівень екологічної й загалом соціальної відповідальності в Україні в умовах граничного загострення екологічних негараздів, які виявляють себе, зокрема, у стрімкій деградації річкових екосистем під впливом антропогенних чинників, вимагає посилення кримінальної відповідальності за дії, що їх спричиняють», – йдеться у пояснювальній записці.

 

Відтак, порушення правил охорони вод (водних об’єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних, лікувальних вод або зміну їхніх природних властивостей, або виснаження водних джерел і створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля, – пропонують карати штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або обмеженням волі на той самий строк.

 

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об'єктів тваринного і рослинного світу, втрату біорізноманіття, деградацію навколишнього середовища або інші тяжкі наслідки, – караються обмеженням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією майна.

 

Джерело: Українське право