Головний зміст

dfcHmKfkvvСуми відшкодування немайнової (моральної) шкоди, стягнуті на підставі судового рішення, підлягають оподаткуванню, крім сум, які за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податків унаслідок заподіяння йому шкоди життю та здоров’ю.

 

 

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 25 липня 2018 року у справі  № 180/683/13-ц (провадження № 61-14316св18).

 

Позивач поскаржився до суду на бездіяльність державного виконавця, який при виконанні рішення суду стягнув на його користь лише частину присудженої моральної шкоди за виключенням вирахуваної суми податку.

 

Міський суд позов задовольнив, зобов’язав відділ Державної виконавчої служби виконати рішення суду в повному обсязі та достягнути на користь позивача моральну шкоду в сумі вирахуваного податку. Апеляційна інстанція погодилась із позицією першої інстанції та залишила ухвалу без змін.

 

Відповідач (ПАТ) оскаржив судові рішення в касаційному порядку. На його думку, міський суд дійшов помилкового висновку, що моральна шкода не є доходом громадян, а тому не підлягає оподаткуванню.

 

Однак із письмової податкової консультації, яку відповідач отримав від ГУ Міністерства доходів у Дніпропетровській області, вбачається, що суми матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, які відшкодовуються громадянину внаслідок заподіяння шкоди його здоров’ю чи майну, є доходом громадянина і підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

 

Тому відповідач виступив податковим агентом щодо нарахування, утримання і перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб від імені та за рахунок коштів позивача, отриманого ним у вигляді відшкодування моральної шкоди.

 

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду дійшов висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.

 

Статтею 129-1 Конституції України встановлено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

 

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

 

Верховний Суд звернув увагу на те, що згідно з підпунктом «а» підпункту 164.2.14 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю.

 

Отже, чинним податковим законодавством передбачено, що суми відшкодування немайнової (моральної) шкоди, стягнуті на підставі судового рішення, включаються до оподатковуваного доходу платника податку, відповідно підлягають оподаткуванню, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику внаслідок заподіяння йому шкоди життю та здоров’ю.

 

Зі змісту судових рішень першої та апеляційної інстанції вбачається, що відшкодована шкода була спричинена саме внаслідок ушкодження здоров’я позивача.

 

Джерело: Українське право