Головний зміст

highЧотирирічне розслідування смерті пацієнта та передбачуваного злочину лікарів є порушенням ст. 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

 

 

 

 

Європейський суд з прав людини ухвалив відповідне рішення у справі «Власе проти Румунії».

 

Н.В. був госпіталізований до військової лікарні, в якій пройшов обстеження, переніс кілька операцій та згодом помер.

 

Дружина та дочка ініціювали у серпні 2014 року кримінальне провадження (вбивство через недбалість). В рамках негайно розпочатого розслідування було проведено декілька експертиз. Через два роки заявники подали до суду скарги на затримки у провадженні. Згодом сторона обвинувачення вирішила припинити провадження, оскільки прокурори не виявили жодної злочинної недбалості, яку можливо було приписати лікарям. Це рішення безуспішно оскаржувалося у прокуратурі. Військовий суд у травні 2017 року передав справу до суду першої інстанції, де розгляд досі триває.

 

Посилаючись, зокрема, на статтю 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Власе поскаржилися до ЄСПЛ на відсутність ефективного розслідування обвинувачення у вчиненні злочину стосовно смерті Н.В.

 

Суд у Страсбурзі констатував порушення ст. 2 Конвенції в частині розслідування та присудив 12 тис. євро компенсації моральної шкоди.

 

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect