Головний зміст

41416236 312682059506686 6760017175144038400 nПравом на подання апеляційної скарги зі сторони обвинувачення наділений прокурор, який брав участь у судовому провадженні, а також визначені процесуальним законом прокурори вищого рівня.

 

 

 

 

На цьому наголошується в постанові колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, яка розглянула касаційну скаргу прокурора на ухвалу апеляційного суду.

Так, місцевий суд повернув прокурору обвинувальний акт через те, що документ не відповідав вимогам Кримінального процесуального кодексу України. Це судове рішення було оскаржено до апеляційного суду, який своєю ухвалою повернув апеляційну скаргу прокурора з підстав відсутності в неї повноважень на таке оскарження.

У постанові ВС зазначається, що ухвала апеляційного суду про повернення апеляційної скарги прокурору не відповідає вимогам кримінального процесуального закону. ВС обґрунтував свою позицію так. Статтею 393 КПК України закріплено право прокурора на апеляційне оскарження судових рішень.

При цьому згідно з ч. 4 ст. 36 КПК України право на подання апеляційної скарги чи касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами мають також незалежно від їх участі в судовому провадженні прокурори вищого рівня: Генеральний прокурор, його перший заступник та заступники, керівник регіональної прокуратури, його перший заступник та заступники.

Тобто правом на подання апеляційної скарги зі сторони обвинувачення наділений прокурор, який брав участь у судовому провадженні, а також визначені процесуальним законом прокурори вищого рівня.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, згаданий прокурор брала участь у засіданні суду першої інстанції в межах підготовчого провадження. Тож, зважаючи на приписи ст. 393, ч. 4 ст. 36 КПК України, вона має право оскаржити ухвалу місцевого суду в апеляційному порядку.

ВС зазначив, що вказані обставини залишились поза увагою апеляційного суду, який не дав їм належної оцінки, натомість дійшов необґрунтованого висновку про повернення апеляційної скарги прокурора. Відтак ВС скасував ухвалу суду апеляційної інстанції та призначив новий розгляд в апеляційному суді.

Подробиці можна дізнатися за посиланням.