Головний зміст

845785 w 300Позивач просила суд про зміну розміру аліментів та стягнення заборгованості по аліментам.

 

 

 

 

 

 

Особа зазначала, що рішенням суду стягнуто з відповідача на її користь аліменти на утримання доньки, у твердій грошовій сумі 1 тис. грн, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до досягнення нею повноліття. Особа покликалась на те, що відповідач, маючи стабільних дохід (за наявною інформацією займається різноманітною видавничою діяльністю), ухиляється від матеріального утримання дитини.

Позивач просила суд змінити розмір аліментів з 1 тис. грн до 15 тис. грн щомісячно до досягнення дитиною повноліття, виходячи з отриманого відповідачем доходу від підприємницької діяльності.

Суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку про можливість часткового задоволення позовних вимог, змінили розмір аліментів з 1 тис. грн до 1 500 грн щомісячно, з дня набрання рішенням суду законної сили, до досягнення дитиною повноліття

Суди зазначили, що відповідач займається підприємницькою діяльністю, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, має стабільний дохід, що підтверджено довідкою Державної податкової інспекції та копіями податкових декларацій та відповідачу на праві власності належить три квартири та гараж. 

Позивач з рішеннями судів не погодилась та наполягала на задоволенні вимог про стягнення аліментів у розмірі 15000 грн щомісячно. Позивач зазначала, що судами не враховано її майновий стан та те, що вона знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною, до досягнення нею трирічного віку, а відповідачем у декларації платника єдиного податку за 2014-2017 роки не вказано один з видів підприємницької діяльності.

КЦС ВС задовольнив частково касаційну скаргу та дійшов висновку про необхідність нового розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Суд касаційної інстанції зазначив, що згідно зі статтею 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до частини першої статті 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» судам роз'яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них.

ВС недоліком апеляційного розгляду визначив те, що апеляційний суд не звернув уваги на доводи позивача про те, що відповідач займається підприємницькою діяльністю, від здійснення якої його дохід збільшився, у тому числі у 2016 році до 318 021 грн. та не надав жодної правової оцінки таким аргументам і доказам, що порушує вимогу до умотивованості судового рішення.

Суд касаційної інстанції вказав на те, що під час нового апеляційного розгляду апеляційному суду слід перевірити, чи відповідає розмір аліментів, змінений рішенням суду першої інстанції з 1 тис. грн до 1 500 грн, збільшеним доходам відповідача, отриманим ним від здійснення підприємницької діяльності (постанова від 05.09.2018 у справі № 344/10973/17).

Джерело: Українське право