Головний зміст

781631 w 300Розслідування обставин смерті пацієнта лікарні, яке тривало майже дев’ять років, так і не встановило походження сторонніх хімічних речовин, знайдених при розтині у тілі. Попри відсутність вини лікарів, ЄСПЛ констатував факт порушення Конвенції в частині розслідування.

 

 

 

Прес-реліз рішення Європейського суду з прав людини у справі «Їрдем та інші проти Туреччини» (№ 72781/12) оприлюднено на сайті суду.

Заявники Мюнур Їрдем, Дерія Шахін Їрдем та Гюлай Ільтер Їрдем є трьома громадянами Туреччини, які народилися в 1958, 1973 та 1979 роках, відповідно, і мешкають у м. Стамбул. Справа стосувалася провадження, пов’язаного з обставинами смерті в лікарні родича заявників, Наїма Їрдема. Заявниками є вдова покійного та дві його дочки.

Через три дні після госпіталізації Наїм Їрдем помер від зупинки серця, незважаючи на зусилля лікарів реанімувати його. Розтин засвідчив, що смерть була викликана серцевим нападом та інсультом внаслідок корозійного отруєння гептаном і толуолом, двох компонентів органічних розчинників. Згідно з експертним висновком ці речовини були відсутні в лікарні.

Медичних працівників лікарні було звинувачено в недбалості під час виконання своїх обов’язків, але згодом виправдано. Згідно рішення суду, обвинувачені не були винними у будь-якому неналежному здійсненні професійних обов’язків, а речовини, про які йшлося, скоріше, були введені у тіло до госпіталізації пацієнта. Таке рішення було підтверджене касаційним судом.

Вдова та дві дочки померлого звернулися до Страсбургу. Посилаючись, зокрема, на статтю 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод вони скаржились на смерть родича, стверджуючи, серед іншого, що національна влада не змогла встановити походження двох вуглеводнів, знайдених у тілі загиблого.

ЄСПЛ констатував відсутність порушення статті 2 (право на життя) Конвенції, водночас знайшов порушення при розслідуванні і присудив 10 000 євро відшкодування моральної шкоди.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect