Головний зміст

805722 w 300У разі незгоди з рішенням органу, що призначає пенсію, особа має звертатися за захистом свого права, але не з заявою про встановлення факту трудових відносин, а зі скаргою на рішення органу за правилами адміністративного судочинства.

 

 

 

У грудні 2016 року жінка звернулася до суду про встановлення факту, що має юридичне значення. А саме що вона працювала дояркою в колгоспі і має понад 20 років стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Разом з тим не має можливості отримати уточнюючу довідку, оскільки СВК визнано банкрутом, а документи підприємства ліквідатору передані не були.

В управлінні ПФУ відмовили у призначенні їй пенсії на пільгових умовах через відсутність документів, що підтверджують виконання встановлених норм обслуговування корів, — не менш, як 33 голови.

Касаційний цивільний суд у постанові від 8.10.2018 (справа №706/1637/16-ц) зазначив, що для встановлення факту на підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років у разі ліквідації підприємства встановлено окремий порядок. Тож особа мала звернутися до спеціально створеної пенсійним фондом комісії. Й у разі незгоди з прийнятим нею рішенням — оскаржити в Пенсійному фонді або до суду.

Крім того не можуть бути встановлені в судовому порядку факти щодо трудового стажу (для призначення пенсій та допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахування надбавок та інших пільг).

Джерело: Закон і Бізнес