Головний зміст

Strasbourg European Court of Human RightsЗасудженому до тюремного ув’язнення чоловіку надали можливість відвідати похорони бабусі, але його не влаштували умови перевезення в автозаку, через що він відмовився від поїздки.

 

 

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «Яцицин проти Естонії» (заява № 27603/15) оприлюднено на сайті Європейського суду з прав людини.

Індреку Яцицину, який відбував покарання у вигляді позбавлення волі, видали дозвіл відвідати похорони його бабусі. Проте цією можливістю він не скористався. Сівши в автозак, ув’язнений поскаржився на недостатність місця та небезпеку через відсутність ременя безпеки. З цих причин він скасував поїздку на похорони та повернувся до в’язниці.

Згодом Яцицин скаржився на умови перевезення як до адміністрації в’язниці, так і до суду. Але домогтися відшкодування збитків на національному рівні не вдалося. Суди встановили, зокрема, що ув’язнений відмовився від перевезення, а тому й не перебував в умовах, які він описував.

Посилаючись на статтю 3 (заборона катування) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Яцицин поскаржився до ЄСПЛ на нелюдські умови транспортування, що принижували гідність, та змусили його пропустити похорон бабусі.

Але суд у Страсбурзі також не побачив порушень прав людини.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect