Головний зміст

677188 w 300Оскільки розуміння потреб дитини було обмеженим, а також не існувало емоційного зв’язку між матір’ю та дитиною, позбавлення батьківських прав у такому випадку відповідало конвенційним гарантіям.

 

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «С.С. проти Словенії» (№ 40938/16) оприлюднено на сайті Європейського суду з прав людини.

С.С., яка страждала від параноїдальної шизофренії, народила четверту дитину (ще дві перебували у прийомній сім’ї, одна – у батька).

Через місяць після народження заявник залишила дитину з бабусею і поїхала закордон. Ні бабуся, ні батько не бажали піклуватися про цю дитину і органи влади вважали, що від неї відмовилися. Її розмістили в прийомній сім’ї та в кінцевому підсумку усиновили.

Дозвіл на усиновлення був наданий після провадження, відкритого органами соціального забезпечення, які виявили, що в найкращих інтересах дитини було позбавлення матері батьківських прав. Суди засновували своє рішення, зокрема, на звіті психолога, який дійшов висновку, що, незважаючи на лікування її психологічних захворювань в С.С. не існувало реальної можливості доглядати за дочкою. Її розуміння потреб дитини було обмеженим та не існувало емоційного зв’язку між матір’ю та дитиною.

Після усиновлення суди в кінцевому підсумку відхилили заяву С.С. щодо контакту з дитиною, оскільки контакт був би травматичним для дитини з огляду на відсутність емпатії в С.С. та негативного ставлення останньої до прийомних батьків.

Посилаючись, на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Коненції про захист прав людини та основоположних свобод, С.С. поскаржилася до Європейського суду з прав людини. Свою позицію вона аргументувала тим, що позбавлення її батьківських прав було крайнім засобом, наслідком стало повне розірвання її зв’язків з дочкою.

Втім, ЄСПЛ констатував відсутність порушення Конвенції у цьому випадку.

Джерело: ECHR.Ukrainian Aspect