Головний зміст

vinovnik 300x240У випадку дорожньо-транспортної події за участю декількох водіїв для вирішення питання про наявність чи відсутність в їхніх діях складу кримінального правопорушення, передбаченого відповідними частинами ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), суд повинен: установити причинний зв’язок між діяннями (порушенням правил безпеки дорожнього руху) кожного з них та наслідками, що настали, а також дослідити характер та черговість порушень, які вчинив кожен із водіїв, хто з них створив небезпечну дорожню обстановку (аварійну ситуацію).

Тобто суд має з’ясувати ступінь участі кожного водія у спричиненні злочинного наслідку. При цьому виключається кримінальна відповідальність особи, яка порушила правила дорожнього руху (ПДР) вимушено, через створення аварійної ситуації іншою особою, яка керувала транспортним засобом.

Такий висновок зробила колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, розглянувши касаційні скарги прокурора та захисника на вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду. Відповідно до судового рішення місцевого суду, яке апеляційний суд залишив без змін, особу було засуджено за ч. 1 ст. 286 КК України.

У постанові ККС ВС йдеться про таке: апеляційний суд залишив поза увагою, що суд першої інстанції при мотивуванні свого рішення щодо доведеності винуватості особи не з’ясував: хто з водіїв і якими діями створив небезпечну дорожню обстановку, а в результаті − й аварійну ситуацію (хоча, як правило, в причинному зв'язку з наслідками визнаються порушення правил безпеки руху тим водієм, який створив аварійну ситуацію); хто з цих водіїв мав більшу можливість уникнути зіткнення.

З огляду на конкретні обставини справи засудженому не може бути поставлено в провину те, що він не зміг уникнути зіткнення, адже він не зобов’язаний був виходити з можливості грубого порушення ПДР іншим водієм.

На думку ВС, висновок суду щодо доведеності винуватості засудженого у вчиненні ним злочину є непереконливим, суперечливим та передчасним. ВС скасував ухвалу апеляційного суду та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися за посиланням.