Головний зміст

VRP1Вища рада правосуддя 11 грудня 2018 року розглянула повідомлення судді Київського районного суду міста Одеси Калініченко Любові Василівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 

 

 

 

У повідомленні судді Київського районного суду міста Одеси Калініченко Л.В. зазначено, що під її головуванням здійснюється розгляд адміністративної справи. Представником третьої особи – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Успенська 17» у цій справі є громадянин України Кармазін Сергій Анатолійович, який 16 травня 2018 року особисто приїхав за адресою місця мешкання матері судді – Калініченко Валентини Олександрівни. У присутності іншої особи Кармазін С.А. висловив пропозицію щодо заявлення суддею Калініченко Л.В. самовідводу в зазначеній адміністративній справі.

Кармазін С.А. також вказав, що у разі незаявлення суддею самовідводу у вказаній справі у неї будуть «великі проблеми».

Суддя Калініченко Л.В. зазначила, що її матір щодо вказаних подій викликала поліцію, у неї погіршився стан здоров’я, їй викликали швидку допомогу.

Зазначене вище звернення громадянина Кармазіна С.А. до матері судді Калініченко Л.В. щодо справи, яка перебуває у провадженні цієї судді, Калініченко Л.В. вважає втручанням в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Одеської області листом від 8 серпня 2018 року повідомила, що Одеською місцевою прокуратурою № 1 за вказаним зверненням судді Київського районного суду міста Одеси Калініченко Л.В. від 1 червня 2018 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування доручено СВ Київського відділу поліції у місті Одесі ГУ НП в Одеській області. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється прокурорами Одеської місцевої прокуратури № 1.

«З моєї точки зору, такі дії суперечать чинному законодавству та не узгоджуються із гарантіями судді, оскільки дієвих заходів не було вжито», – зазначив доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Київського районного суду міста Одеси Калініченко Любові Василівни.