Головний зміст

47Суб'єктами сплати судового збору є особи, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, а не їх представники, які вчиняють дії виключно від імені особи, в інтересах якої вони діють. Отже, у разі звернення до суду Громадської організації в інтересах інших осіб така ГО в розумінні Закону «Про судовий збір» повинна сплатити судовий збір.

 

Такий висновок зробив Верховний Суд у складі колегії судової палати, розглянувши в касаційному порядку скарги на ухвали Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у справі за позовом Громадської організації «Дніпропетровський незалежний правозахисний центр» в інтересах члена своєї організації до голови Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії. Позивач оскаржив ухвали Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду про повернення йому апеляційної скарги через несплату судового збору.

Колегія суддів зазначає, що навіть за відсутності в процесуальному законодавстві у громадських об’єднань без статусу юридичної особи адміністративної процесуальної правоздатності та адміністративної процесуальної дієздатності, такі громадські об’єднання можуть визнаватися позивачами при звернені до суду за захистом безпосередньо власних прав чи інтересів (ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

ВС звертає увагу, що зі змісту положень ч. 1 ст. 60 КАС України випливає, що ряд суб’єктів наділені правом звернення до суду в інтересах інших осіб, проте позивачами в таких справах виступають безпосередньо самі особи. Отже, суб'єктами сплати судового збору є особи, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, а не їх представники, які вчиняють дії виключно від імені особи, в інтересах якої вони діють.

Верховний Суд у складі колегії судової палати дійшов висновку, що в разі звернення до суду Громадської організації в інтересах інших осіб, така Громадська організація в розумінні Закону «Про судовий збір» повинна сплатити судовий збір, тобто наявність чи відсутність підстав для сплати судового збору пов’язана не зі статусом громадської організації, яка діє в інтересах певної особи, а безпосередньо з цією особою – позивачем. Таким чином, з’ясуванню підлягають обставини наявності у такої особи обов'язку сплачувати судовий збір чи наявності підстав для звільнення, відстрочення чи розстрочення його сплати.

Постанова Верховного Суду від 7 листопада 2018 року у справі № 804/6859/16.