Головний зміст

european court human rights oeВерховний Суд продовжує публікувати тижневі огляди практики ЄСПЛ. Пропонуємо Вашій увазі огляд за період з 28.01.2019 по 01.02.2019 рік.

 

 

 

 

 

Огляд містить опис п’яти справ проти України, три з яких (IVANOV AND KASHUBA v. UKRAINE, CHUPRYNA v. UKRAINE, OSIPENKOV v. UKRAINE) стосувалися позбавлення права на медичне лікування осіб, які тримаються під вартою (або відбувають покарання), одна (ZHURAVLEVA v. UKRAINE) – порушення майнових прав особи на використання квартири, якою вона володіла на праві спільної часткової власності, а одна (ANDREYEVA v. UKRAINE) – неефективного розслідування смерті сина заявниці.

Окремий інтерес викликають справа MASLAROVA v. BULGARIA, в якій ЄСПЛ встановив порушення презумції невинуватості, констатоване внаслідок публічних висловлювань щодо міністра, здійснених працівником Генеральної прокуратури та членом парламенту Болгарії, а також справа CANGI v. TURKEY, в якій вирішувалося питання про право на одержання від органів влади інформації, яка витребовується для запобігання руйнуванню стародавньої ділянки міста.