Головний зміст

460528 w 30029 січня 2019 року Європейський суд з прав людини встав на бік українки Євдокії Андрєєвої у справі «Andreyeva v. Ukraine» No24385/10. Про це йдеться у щотижневому огляді ВС.

 

 

 

 

 

Справа стосувалася скарги заявниці щодо неефективного розслідування смерті її сина у 2004 році.

Так, він був знайдений мертвим у будівлі господарського призначення поряд із місцем проживання. Його смерть настала в результаті асфіксії дихальних шляхів, ймовірно в результаті удушення мотузкою.

Після проведених слідчих дій органи досудового розслідування встановили відсутність підстав для відкриття кримінального провадження за фактом насильницької смерті, оскільки за наявними доказами у справі був зроблений висновок про самогубство сина заявниці.

В подальшому на численні запити заявниці, яка не погоджувалась із таким висновком правоохоронних органів та вважала, що її сина вбили, розслідування його смерті відновлювалось, проте нових обставин у справі встановлено не було.

Заявниця стверджувала про неефективність та надмірну тривалість досудового розслідування смерті її сина; окрім цього, слідчі дії проводилися неналежним чином та не у повному обсязі, що не дало змоги встановити істинні причини смерті.

ЄСПЛ встановив порушення статті 2 Європейської конвенції з прав людини (процедурний аспект) – право на життя.

Україна має виплатити заявниці 12 тисяч євро компенсації за моральну шкоду та 1000 євро на покриття витрат.