Головний зміст

835245 w 300Викрадачів автомобілів, які використовують спеціальне обладнання для відкриття замків, слід карати жорсткіше, ніж звичайних хуліганів, які вирішили покататися на чужій машині. Адже в першому випадку йдеться про організований кримінальний бізнес.

 

 

 

У проекті «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України» (№10013) наголошується на «невідворотності покарання за незаконне заволодіння транспортним засобом». Адже, нарікає автор, наразі розкриття злочинів, скоєних організованими злочинними угрупованнями, ускладнюється високим рівнем спеціалізації та матеріально-технічного оснащення. До того ж вони контролюють ринки збуту та корупційні зв’язки з представниками влади.

Відвернути викрадачів від прибуткового бізнесу пропонується за рахунок посилення санкцій. Зокрема, у ч.2 ст.289 КК хочуть передбачити, що застосування для викрадення технічних засобів прирівнюється до насильства. Відповідно, і покарання за злочин з такою кваліфікуючою ознакою становитиме від 3-х до 5 років тюрми з конфіскацією майна або без такої.

Водночас у п.3 примітки до ст.289 КК пропонується вилучити слово «реальних» для визначення збитків від злочину. Тоді у разі повернення автомобіля власнику матеріальна шкода визначатиметься з урахуванням втрат, яких він зазнав, а також витрат, які поніс чи мусить понести для відновлення свого порушеного права.

Джерело: Закон і Бізнес