Головний зміст

43634У Верховній Раді 8 лютого 2019 року зареєстровано проект Закону України № 10024 «Про приватну детективну (розшукову) діяльність».

 

 

 

 

 

Проект Закону складається із 20 статей, що об’єднані у 7 розділів.

Документ встановлює види та правовий статус суб’єктів приватної детективної діяльності, процедуру видачі свідоцтв про право бути детективом, види детективних послуг.

Визначено порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації детективів, а також процедуру контролю за ними.

Документ, зокрема, передбачає що приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше трьох років, пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної діяльності та отримав відповідне свідоцтво.

Приватний детектив не може бути службовою чи посадовою особою органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органів влади.

Не може бути приватним детективом особа, яка:

1) має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;

2) визнана судом недієздатною чи цивільна дієздатність якої обмежена;

3) перебуває на обліку в закладах охорони здоров’я у зв’язку з психічними захворюваннями, алкоголізмом чи наркоманією;

4) звільнена з посади судді, прокурора, нотаріуса, із служби у правоохоронних органах, з державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення;

5) позбавлена права на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю - протягом трьох років з дня набрання чинності рішенням про анулювання свідоцтва про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Приватний детектив має право займатися приватною детективною діяльністю як фізична особа - підприємець або спільно з іншими приватними детективами шляхом заснування об’єднання приватних детективів.

Детектив можуть відкривати рахунки в банках України, мати особисті бланки та печатку, штампи із зазначенням свого прізвища, імені та по батькові, номера і дати видачі свідоцтва про право на зайняття приватною детективною діяльністю.

Приватному детективу забороняється:

1) обіймати посади, зазначені в пункті 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»;

2) займатися адвокатською, нотаріальною, судово-експертною діяльністю;

3) провадити іншу підприємницьку діяльність.

Несумісною з діяльністю приватного детектива є військова або альтернативна (невійськова) служба.

Джерело: Українське право