Головний зміст

european court human rights oeЄвропейський суд з прав людини став на бік Василя Якуби у справі № 1452/09 «Yakuba v. Ukraine». Про це повідомила прес-служба ЄСПЛ.

 

 

 

 

 

 

Заявник під час свого останнього спілкування з судом відбував покарання у Кіровограді.

Якубу арештували у березні 2007 році, після того як він передав агенту під прикриттям шприци з опіумом. Передачу наркотиків зняли на приховану камеру.

У червні 2007 року чоловіка засудили до 8 років – частково, ґрунтуючись на відеозаписі, а також на основі свідчень понятого і поліцейського, який організував операцію. Суд також посилався на письмову заяву агента, якому не дозволили дати покази у суді для власного захисту. Окрім того, одну з банкнот, використаних під час операції, знайшли на Якубі.

Якуба подав апеляцію, заявивши, що суд відмовився викликати таємного агента в суд і надати захисту відеозапис операції. Однак Апеляційний суд скаргу відхилив, заявивши про достатню кількість доказів.

Пізніше Якуба поскаржився на жорстоке поводження з ним під час арешту. Суди відхилили його скаргу, зазначивши, що поліція мала застосувати силу проти нього, оскільки чоловік сам признався у спробі позбутися наркотиків під час арешту.

Якуба поскаржився ЄСПЛ, посилаючись на частини 1 і 3 статті 6 Європейської конвенції з прав людини (право на справедливий суд, право на достатній час для підготовки захисту і право на допит свідків обвинувачення), на те, що він не зміг допитати прихованого агента і переглянути відеозапис операції.

Окрім того, він заявив, що державні органи відмовилися надати йому копії матеріалів справи, які він потребував для обґрунтування своєї скарги до Європейського суду. А це свідчить про порушення статті 34 (право на індивідуальну заяву) Конвенції.

Суд у Страсбурзі підтримав позивача, визнавши порушення норм Конвенції, і присудив виплатити йому 2,5 тис. євро компенсації за моральну шкоду і 1,5 тис. євро на покриття витрат.