Головний зміст

866567567868678678Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду залишив в силі рішення Київського районного суду м. Одеси щодо усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном.

 

 

 

Позивач вказала, що під її квартирою на цокольному поверсі будинку провели реконструкцію нежитлового приміщення шляхом капітальної добудови фасадного входу. В результаті цього дах прибудованого відповідачем магазину знаходиться на рівні підвіконня квартири позивача, що перешкоджає користуватись належною їй квартирою.

Розглянувши справу та керуючись статтями 376, 391 ЦК України, Законом України «Про архітектурну діяльність», Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №6 від 30.03.2012 року «Про практику застосування судами статті 376 ЦКУ (про правовий режим самочинного будівництва), суд зобов’язав відповідача знести прибудову фасадного входу до магазину.

Апеляційний суд Одеської області рішення Київського районного суду міста Одеси скасував та ухвалив нове рішення. Після цього справа протягом чотирьох років розглядалась судами апеляційної та касаційної інстанції.

Остаточну крапку у справі поставив Верховний Суд. Так, 4 квітня 2018 року він скасував рішення Апеляційного суду Одеської області, залишивши в силі рішення Київського районного суду м. Одеси від 24 лютого 2014 року.

Тепер рішення може бути звернено до виконання.