Головний зміст

799470 w 300Через бюджетний дефіцит пенсіонерам, які свого часу робили додаткові відрахування у фонд медичного страхування та пенсійний фонд, зменшили пенсійні виплати.

 

 

 

 

 

Прес-реліз рішення у справі «Явас та інші проти Туреччини» (№ 36366/06) оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Під час роботи у страховій компанії працівники сплачували подвійні внески у фонд медичного страхування та пенсійний фонд. То ж отримували підвищену пенсію. У грудні 2001 року рішенням ради міністрів фонд заявників був переданий органу соціального забезпечення, а з лютого 2002 року цей орган вирішив скоротити пенсії за віком (шляхом «адаптації») через дефіцит бюджету. У деяких випадках пенсії було зменшено на 50%. Оскільки таке скорочення суперечило принципу визнаних прав, вони подали позов до національних судів, але їх вимоги були відхилені. Провадження тривало близько чотирьох років.

Тоді вони звернулися до ЄСПЛ. Посилаючись, зокрема, на статтю 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, 12 заявників скаржилися на зменшення розміру їх пенсії порівняно з правом, встановленим на час їх виходу на пенсію.

Але суд у Страсбурзі не побачив тут порушення статті 1 Протоколу №1.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect