Головний зміст

119240Право на змагальний судовий процес у кримінальній справі означає, що і обвинувачення, і захист повинні мати можливість ознайомитись із матеріалами і прокоментувати зауваження та докази, подані іншою стороною.

 

 

 

Аспекти змагальності та рівності сторін кримінального провадження розглянув ЄСПЛ у справі «Леас проти Естонії» (№59577/08).

У 2005 році було порушено кримінальну справу проти мера селища Йоханнеса Леаса. Його підозрювали у вимаганні хабара. Стверджувалося, що він запропонував підприємцю взяти участь у тендері на проведення робіт із реконструкції будівель і за 10% від суми операції забезпечити успішну участь компанії.

За дозволом прокурора та суду були проведені негласне візуальне спостереження, прослуховування та приховане спостереження за розмовами Леаса з підприємцем. Відео- та аудіозаписи, а також витяги стенограм розмов були додані до звіту.

Під час чергової зустрічі підприємця та мера було затримано. Останній заперечував проти усіх звинувачень, в той час як підприємець визнав себе винним.

В процесі досудового розслідування Леас неодноразово вимагав від органів прокуратури файли та записи проведених спостережень, але йому було відмовлено у доступі до інформації, зібраної у результаті  негласних заходів, оскільки це могло зашкодити кримінальному провадженню або призвести до кримінального правопорушення. В кінцевому результаті стороні захисту так і не вдалося ознайомитися з такими записами.

По завершенню судового розгляду, відносно заявника було ухвалено обвинувальний вирок у вчиненні злочину з одержання неправомірної вигоди.

Посилаючись на статтю 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Леас поскаржився до ЄСПЛ. Він убачав порушення принципу рівності сторін і відсутності належних засобів підготовки захисту у зв’язку із відсутністю доступу до матеріалів спостереження (нагляду).

У Страсбурзі нагадали, що основним аспектом права на справедливий судовий розгляд у кримінальному провадженні, включаючи елементи такого провадження, що відноситься до процедури, має бути змагальним і що між обвинуваченням та захистом має бути рівність сторін. Право на змагальний судовий процес у кримінальній справі означає, що і обвинувачення, і захист повинні мати можливість ознайомитись із матеріалами і прокоментувати зауваження та докази, подані іншою стороною. Крім того, пункт 1 статті 6 вимагає, щоб органи прокуратури розкрили стороні захисту будь-які суттєві докази, що їм відомі, за або проти обвинуваченого.

Проте право на розкриття відповідних доказів не є абсолютним. Будь-яке кримінальне провадження може мати  конкурентні інтереси, такі як національна безпека або необхідність захищати свідків у випадку ризику репресій або використання таємних методів розслідування злочину, які повинні бути протиставлені правам обвинуваченого. І у деяких випадках може бути необхідним приховати певні докази від захисту з метою забезпечення основних прав іншої особи або захисту важливих суспільних інтересів.

Зрештою ЄСПЛ констатував порушення ст. 6 Конвенції у цій справі.

Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect