Головний зміст

1495315724372Київський районний суд м. Одеси розглянув цивільну справу за позовом місцевого мешканця про стягнення матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури та суду.

 

 

 

Згідно рішенню суду, у 2013 році відносно пенсіонера було відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху).

В рамках цього провадження у квартирі чоловіка був проведений обшук. Також на його майно наклали арешт та обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Наприкінці 2013 року чоловіка визнали винним у скоєнні кримінального правопорушення та призначили покарання у вигляді 2 років позбавлення з іспитовим строком – 1 рік.

Рішення суду було оскаржено, а справу направили на новий розгляд в суд 1-ої інстанції. У 2017 році Київський районний суд м. Одеси визнав чоловіка невинуватим у пред’явленому обвинуваченні та виправдав.

У 2018 році крапку у цій справі поставив Верховний Суд. Так, виправдувальний вирок Київського районного суду м. Одеси залишили в силі.

Після цього чоловік звернувся до суду, стверджуючи, що внаслідок незаконного притягнення до відповідальності та засудження йому було завдано матеріальні збитки і моральну шкоду.

Він зазначив, що впродовж останніх п’яти років йому були завдані глибокі моральні страждання, а його життя перетворилося на суцільні муки та страждання.

Розглянувши справу, суд частково задовольнив його позовні вимоги. На користь позивача буде стягнено 260 тисяч гривень відшкодування моральної шкоди за рахунок Державного бюджету України.

Зазначимо, що рішення суду не набрало законної сили.