Головний зміст

IMG 8660Сьогодні на базі Київського районного суду міста Одеси кафедрою цивільного процесу разом із факультетом цивільної та господарської юстиції НУ «Одеська юридична академія» було започатковано новий проект «Зустрінемось у суді», в якому студенти зможуть на практиці ознайомитись із судовою формою захисту прав.

 

 

Судді із задоволенням допомагають студентам отримати практичний досвід, адже на відміну від реальних судових засідань, де студенти лише спостерігають за перебігом подій, в модельному судовому засіданні вони самостійно створюють спірну ситуацію та виступають у ролі суддів, секретарів судового засідання, сторін та їх представників.

IMG 8712

З вітальним словом до відвідувачів суду звернулися голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін, декан факультету цивільної та господарської юстиції Денис Колодін та завідувач кафедри цивільного процесу Неллі Голубєва.

Сергій Анатолійович акцентував увагу на тому, що новий проект «Зустрінемось у суді» є дуже актуальним и дарує студентам можливість удосконалити практичні навички, відчути себе справжнім суддею або адвокатом, а також навчитись виступати з промовами, беручи участь у судових дебатах.

Сергій Чванкін запросив студентів на практику до Київського районного суду та побажав плідної роботи і цікавої роботи.

IMG 8689

 

«Хочу подякувати Київському суду за проявлену ініціативу та підтримку, адже завдяки таким ініціативам студенти дійсно отримують величезний досвід. Вони на практиці розуміють, як важко судді працювати в умовах тиску зі сторони громадськості, а також, які методи застосовуються і що він в силах зробити», - зазначив Денис Колодін.

Неллі Голубєва розповіла, що зараз проходить тиждень цивільного процесу і щороку кафедра намагаємося наситити програму. «Ініціатива модельного засідання практикується у всіх юридичних навчальних закладах. Професія судді публічна, потрібно навчитися правильно реагувати, адже права на помилку не так і багато. Ми б хотіли підготувати вас до майбутніх професій», - додала Неллі Юріївна.

IMG 8698

 

Перше модельне засідання в рамках проекту стосувалося актуальної на сьогодні категорії справ, а саме – позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів. Також воно додатково відобразило дії судді в умовах тиску громадськості.

Свою рецензію на виступ учасників надали судді Київського районного суду м. Одеси Володимир Петренко та Любов Калініченко. Вони зазначили про високий рівень підготовки студентів, однак і висловили певні свої зауваження щодо змодельованої справи.

IMG 8746

Судді допомогли учасникам сформувати більш цілісне уявлення про цивільно-процесуальну форму розгляду справ, функції судді, судового розпорядника, секретаря судового засідання у судовому процесі, а також розповіли про взаємодію судді зі ЗМІ та громадськістю.