Головний зміст

857622 w 300Таку ініціативу висловила Голова Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова під час зустрічі із представниками проектів міжнародної технічної допомоги, яка відбулася у Вищій раді правосуддя 15 квітня 2019 року.

 

 

Під час зустрічі обговорені актуальні питання проведення конкурсу на посаду керівника апарату Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, що наразі (до 25 квітня 2019 року) триває прийом документів від кандидатів на вказану посаду, оголошений відповідно до наказу Голови Державної судової адміністрації України від 25 березня 2019 року № 295. Проведення конкурсу  належить до повноважень Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя.

На початку зустрічі заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич подякував міжнародним партнерам за ефективну та постійну підтримку державних інституцій у процесі судової реформи в Україні.

Представники міжнародної спільноти висловили спільне бажання продовжити надання підтримки державним органам України у створенні Вищого антикорупційного суду, зокрема, як наголосив директор Міжнародної організації розвитку права (IDLO) Леван Дучідзе, у процесі формування ефективного апарату судової установи. Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон звернув увагу присутніх на розроблені за їхньою участю спеціальні програми навчання голів судів та керівників апаратів для розвитку ключових управлінських компетентностей та роботи в команді. 

«Зрозуміло, що добір керівника апарату Вищого антикорупційного суду є критично важливим питанням для успішності роботи суду», – зазначив Девід Вон.

Тетяна Малашенкова детально ознайомила учасників зустрічі з етапами проходження конкурсу, процедурами проведення тестування  на виявлення рівня володіння однією із двох офіційних мов Європейського Союзу (англійською або французькою), рівнем знань загального та спеціального (антикорупційного, бюджетного тощо) законодавства, розв’язання ситуаційних завдань на виявлення управлінських, лідерських якостей, навичок прийняття ефективних рішень, роботи з інформацією тощо та інтерв’ю. Голова Комісії наголосила, що виявлення рівня володіння мовами проводиться експертами, наданими Національним агентством України з питань державної служби, тестування – за сертифікованими програмами Національного агентства України з питань державної служби, а власне весь конкурс – у онлайн-режимі та відкрито для представників громадськості, засобів масової інформації, представників міжнародної спільноти.

Тетяна Малашенкова зазначила, що враховуючи значний публічний інтерес та забезпечення прозорості усіх етапів конкурсного добору процесу створення Вищого антикорупційного суду, а отже й проведення конкурсу на посаду керівника апарату Вищого антикорупційного суду, представники проектів міжнародної технічної допомоги та/або міжнародні експерти можуть бути  залучені до процесу проведення конкурсу на посаду керівника апарату Вищого антикорупційного суду як спостерігачі. Т.Малашенкова зазначила, що виступить з ініціативою та винесе на розгляд Комісії питання щодо долучення до роботи колегіального органу міжнародних експертів, які б мали право поставити запитання кандидатам на посади під час конкурсного етапу інтерв’ю. остаточне рішення з цього питання прийматиме Комісія, оскільки усі рішення Комісією приймаються колегіально.

Голова Комісії також звернула увагу, що попри ротацію у складі Вищої ради правосуддя  та припинення повноважень двох членів Комісії від ВРП, склад Комісії є повноважним і створено усі умови для безперешкодного проведення конкурсу.

Учасники зустрічі підтримали вказану ініціативу та домовилися про залучення представників міжнародних проектів технічної допомоги до розроблення тестових завдань, оцінки їх якості та подальшої співпраці із Комісією у цьому напрямі.

Очікується, що за умови, якщо конкурс відбудеться, два перших у рейтингу переможці конкурсу на посаду керівника апарату Вищого антикорупційного суду будуть оголошені Комісією 17 травня 2019 року. Результати конкурсу будуть передані Державній судовій адміністрації України, яка розпочне спеціальну перевірку першого з кандидатів, залежно від результатів якої прийматиметься рішення про призначення на посаду.

Участь у зустрічі від ВРП взяли заступник Голови  Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, Голова Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, Секретар Другої Дисциплінарної палати, член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Оксана Лисенко. Від Програми USAID«Нове  правосуддя» – керівник Програми Девід Вон, юридичний радник Ольга Ніколаєва. Від Представництва Європейського Союзу в Україні – менеджер сектору антикорупційної підтримки Манфредас Лімантас. Від Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні – керівник Програми Ека Ткешелашвілі, старший радник з протидії корупції Клеменс  Мюллер, експерти з правових питань Віктор Килимар та Катерина Гай. Від Міжнародної організації розвитку права (IDLO) директор – Леван Дучідзе.