Головний зміст

imagesКомунальна установа «Запорізька обласна клінічна лікарня» звернулася до адміністративного суду з позовом до Державної аудиторської служби України, у якому просила визнати протиправними дії відповідача щодо виділення службової особи лікарні як спеціаліста для участі у перевірці з питань дотримання КУ «ЗОКЛ» законодавства у кримінальному провадженні за зверненням Старшого групи прокурорів.

Окружний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, задовольнив зазначений позов і зазначив, що відповідач під час виділення спеціаліста для проведення перевірки КУ «ЗОКЛ» у межах кримінального провадження вчинив суто владні управлінські дії, які не регламентуються кримінальним процесуальним законодавством, а тому справа має розглядатися за правилами адміністративного судочинства.

У касаційних скаргах ДАСУ та заступника Генерального прокурора, зокрема, зазначалося, що предметом розгляду цієї справи є дії органу державного фінансового контролю щодо виділення спеціаліста, правовий статус якого визначений Кримінальним процесуальним кодексом України, а тому компетентним національним судом, до юрисдикції якого належить розгляд таких питань, є суд, який спеціалізується на розгляді кримінальних справ.

Крім того, ДАСУ посилалась на те, що Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в постанові від 27 лютого 2018 року у справі № 826/818/16 висловив правову позицію, що службова особа органу державного фінансового контролю, яка залучена як спеціаліст для проведення перевірки в рамках кримінального провадження, не проводить заходів фінансового контролю, у зв′язку з чим правомірність дій такої особи підлягає дослідженню у порядку, визначеному КПК України.

Розглянувши касаційні скарги, Велика Палата Верховного Суду зазначила, що дотримання порядку збирання доказів органами досудового розслідування, у тому числі й залучення спеціаліста, є предметом перевірки під час розгляду справи судом у порядку кримінального судочинства.

Незгода особи із залученням спеціаліста під час досудового розслідування в рамках кримінального провадження може бути висловлена у цьому провадженні. Вимога про визнання протиправними дій ДАСУ щодо виділення її службової особи як спеціаліста для участі у перевірці з питань дотримання законодавства у кримінальному провадженні не може розглядатися за правилами адміністративного судочинства.

Крім того, позивач не має жодного процесуального статусу у кримінальному провадженні, жодних безпосередніх негативних наслідків саме від дій контрольно-ревізійних органів як юридична особа не поніс. Тобто оскаржувані позивачем дії ДАСУ не створюють безпосередньо для нього будь-яких правових наслідків, а тому ці правовідносини не породжують виникнення публічно-правового спору, який віднесено до юрисдикції адміністративного суду.

З огляду на це Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що оскаржувані дії ДАСУ не породжують для КУ «ЗОКЛ» права на захист, тобто права на звернення до суду із цим позовом.       

Із повним текстом постанови ВП ВС від 20 березня 2019 року у справі № 808/3230/17 (провадження № 11-1328апп18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80854808.