Головний зміст

300 190 5809cf9d57204Дозвіл на виконання будівельних робіт може бути анульовано органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі встановлення під час перевірки, що замовником будівництва здійснено коригування технічної документації з порушенням встановленого законом порядку.

 

 

Про це зазначила колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розглянувши справу за позовом товариства до Державної архітектурно-будівельної інспекції України про визнання протиправним та скасування рішення.

У цій справі позивач – замовник будівництва звернувся до суду з адміністративним позовом до ДАБІ з вимогою скасувати наказ про анулювання дозволу на будівництво, посилаючись на те, що такий дозвіл відповідно до закону є чинним до моменту завершення будівництва.

Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове рішення, яким відмовив у задоволенні позову. Позивач не погодився з таким рішенням суду апеляційної інстанції та оскаржив його до касаційного суду.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу позивача без задоволення, а рішення суду апеляційної інстанції – без змін.

Колегія суддів КАС ВС погодилася з висновками апеляційного суду про те, що оскаржуваний наказ департаменту ДАБІ є правомірним та не підлягає скасуванню.

Суд виходив із того, що після отримання дозволу на будівництво проектну документацію об'єкта будівництва було скориговано, у результаті чого змінилися техніко-економічні показники (збільшилися площа забудови, будівельний об'єм, загальна площа, загальна площа квартир, висота будівлі, змінилася поверховість). Під час розгляду справи суди з’ясували, що скоригована проектна документація розроблена з порушенням вимог містобудівного законодавства, її окремі положення не відповідають містобудівним нормам та стандартам, а також що скоригована проектна документація не погоджена у встановленому порядку.

З огляду на наведене Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої коригування проектної документації здійснюється шляхом внесення змін до затвердженого (схваленого) проекту будівництва на підставі завдання на коригування; скоригована проектна документація підлягає погодженню у встановленому законом порядку. При цьому у разі, якщо дозвіл на будівництво об’єкта виданий на підставі проектної документації, яка у подальшому була скоригована з порушенням вимог законодавства, такий дозвіл може бути анульований органом державного архітектурно-будівельного контролю у встановленому законом порядку.

Постанова Верховного Суду від 24 квітня 2019 року у справі 826/20177/16 – http://reyestr.court.gov.ua/Review/81431125.