Головний зміст

znakВища рада правосуддя 30 травня 2019 року розглянула подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення Федоренка Олександра Івановича з посади судді Заводського районного суду міста Запоріжжя на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 8 лютого 2019 року № 383/1дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Микола Худик поінформував, що рішенням Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 8 лютого 2019 року № 383/1дп/15-19 суддю Заводського районного суду міста Запоріжжя Федоренка О.І. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді внесення Вищій раді правосуддя подання про звільнення з посади судді.

Підставами для притягнення судді Федоренка О.І. до дисциплінарної відповідальності стали: допущення внаслідок грубої недбалості істотного порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків та призвело до порушення правил щодо юрисдикції; допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя; внаслідок грубої недбалості допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав людини і основоположних свобод та грубе порушення закону, що призвело до істотних негативних наслідків. Вказане свідчить про наявність у діях судді ознак дисциплінарних проступків, передбачених підпунктом «а» пункту 1, пунктами 3, 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оцінюючи дії судді Федоренка О.І., Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя зазначила, зокрема, що рішенням у цивільній справі суддя Федоренко О.І. за відсутності будь-яких фактичних даних, на підставі яких суд встановлює обставини справи, та без будь-яких правових підстав звільнив з-під арешту рухоме та нерухоме майно відповідача, яке перебувало під забороною відчуження з метою забезпечення виконання судового рішення щодо стягнення з нього коштів на користь позивача. Крім того, під час розгляду справи суддею було допущено порушення норм процесуального закону, що позбавило позивача можливості брати участь у справі під час її розгляду за заявою відповідача про перегляд справи за нововиявленими обставинами та реалізувати надані процесуальним законом права і виконати відповідні обов’язки.

Дії судді Федоренка О.І., допущені під час розгляду справи, мали істотні негативні наслідки у вигляді унеможливлення виконання судового рішення, що набрало законної сили, задля забезпечення виконання якого попередньо обтяжено певну кількість майна. Як встановлено відповідним судовим рішенням, позивача було позбавлено можливості повернути належне йому майно у виді грошових коштів.

Вказане рішення було оскаржене відповідно до статті 51 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та за результатами оскарження рішенням Вищої ради правосуддя від 7 травня 2019 року № 1303/0/15-19 залишене без змін.

Вища рада правосуддя погодилася з висновками Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, що встановлені під час розгляду дисциплінарної справи факти підтверджують, що дії судді Федоренка О.І. підривають авторитет правосуддя, порочать звання судді та становлять істотний дисциплінарний проступок, несумісний зі статусом судді, а застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення Федоренка О.І. з посади судді є пропорційним вчиненому цим суддею.

10 травня 2019 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про звільнення судді Заводського районного суду міста Запоріжжя Федоренка О.І. на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

«З матеріалів дисциплінарної справи вбачається, що дисциплінарне провадження стосовно судді Федоренка О.І. проведено з дотриманням процедури, встановленої законами України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя», – підсумував Микола Худик.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Федоренка О.І. з посади судді Заводського районного суду міста Запоріжжя на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.