Головний зміст

857622 w 3003 липня 2019 року в Києві відбулася чергова зустріч представників проектів міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

 

 

 

 

 

Під час зустрічі представники Програми USAID «Нове правосуддя» представили результати опитування професійних юристів (адвокатів, прокурорів, працівників суду) та першого опитування присяжних щодо судової реформи, а також спроможності судової системи України підтримувати верховенство права та сприяти боротьбі з корупцією, що були проведені в лютому–травні 2019 року.

За результатами дослідження виявилося, що протягом останнього року ситуація у судах України поліпшилася. Зокрема, суди стають все більше «орієнтованими на користувачів», що призводить до кращого їх сприйняття останніми.

Зі свого боку, адвокати і прокурори стали прихильніше ставитись до судів. 72% опитаних визнають, що судові рішення були чіткими й належним чином обґрунтованими (з власного досвіду участі в судових провадження протягом останніх 24 місяців). 60% респондентів вважають, що судді ухвалюють законні й справедливі рішення. За результатами попереднього опитування адвокатів і прокурорів, що проводилося у вересні 2018 року, аналогічні показники становили 59% і 53% відповідно.

Водночас, зріс і рівень довіри до судової влади серед професійних юристів. 65% опитаних схильні довіряти судовій системі України, а 52% безумовно погоджуються, що рівень професійної кваліфікації суддів є належним.

Респонденти також погоджуються, що запровадження кваліфікаційного оцінювання суддів (80% проти 76% у вересні 2018) та конкурсний добір суддів Верховного Суду (79% проти 78% у вересні 2018) мають позитивний вплив на незалежність суддів, стабільність судової системи та підвищення рівня довіри до судової влади.

Більшість правників також вітають надання можливості адвокатам та науковцям претендувати на посаду судді Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду й залучення представників громадськості до процесу конкурсного відбору (51% проти 46% у вересні 2018). З іншого боку, залучення представників міжнародної спільноти до процесів відбору суддів дещо втрачає підтримку опитаних правників (56% проти 61% у вересні 2018).

Цікавим результатом дослідження стало те, що опитування виявило повну прихильність присяжних та їхню задоволеність роботою судів: понад 90% опитаних присяжних вважають, що судові рішення є належним чином обґрунтованими, чіткими, законними та справедливими; вони також не помітили будь-яких ознак тиску чи впливу на суддів з боку третіх осіб.

Переважна більшість опитаних вважають корупцію найбільшою проблемою в Україні, що свідчить про важливість нещодавно створеного Вищого антикорупційного суду.

Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Довідково:

1. З 7 листопада 2016 року по 27 липня 2017 року Комісією проведено перший конкурс на заміщення 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. 2 серпня 2018 року Комісією оголошено другий конкурс на зайняття 78 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. 6 березня 2019 року завершено другий конкурс до Верховного Суду та названо його переможців. Таким чином, завершилося формування найвищої судової інстанції, яка вперше в Україні сформована за результатами конкурсу.

2. На виконання Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-VIII рішеннями Комісії було призначено кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді 5180 суддів місцевих та апеляційних судів.

3. Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року. Мета програми – надання підтримки судовій владі, уряду, парламенту, громадянському суспільству та народу України у реалізації судової реформи з урахуванням конституційних змін 2016 року та Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки. Вказана Програма ґрунтується на здобутках попередніх Проектів USAID «Україна: верховенство права» й «Справедливе правосуддя» та використовує їх досягнення для координації тісної співпраці з українськими партнерами, проектами USAID та Уряду США й іншими проектами міжнародних донорських організацій в Україні.