Головний зміст

european court human rights oeНеможливість змінити прізвище, навіть якщо така заборона ґрунтується на національних традиціях та міститься у законодавстві, становить порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

 

 

 

Питання неправильних прізвищ розглядав ЄСПЛ у справі «Актас і Асланіскендер проти Туреччини» (№ 18684/07 та 21101/07), передає інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Під час отримання другого громадянства у Швейцарії турок Нурі Актас, який належав до ассирійської етнічної групи, як прізвище у новому паспорті вказав ассирійське ім’я «Амно». Коли він забажав змінити прізвище у турецькому паспорті з «Актас» на «Амно», то національний суд відмовив у задоволенні заяви на тій підставі, що нове прізвище не є турецьким і відповідно до закону іноземні імена не могли обиратися як прізвища. Оскарження цього рішення успіху не мало.

Після офіційної зміни у документах релігії з ісламу на буддизм Падмапані Асланіскендер забажав змінити ім’я та прізвище на Падмапаніс Леоналександрос або Падмапані Парамабінду, що було б більш відповідним до його релігійних переконань. Але судові процеси в кінцевому рахунку також не мали успіху.

Посилаючись, зокрема, на статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Актас і Асланіскендер поскаржилися на Турцію до Європейського суду з прав людини.

Відмову у зміні прізвищ заявників в реєстрі актів цивільного стану суд у Страсбурзі оцінив як порушення конвенційних гарантій та присудив кожному по 1,5 тис. євро справедливої компенсації за заподіяну моральну шкоду.