Головний зміст

vrp logo wightВища рада правосуддя 9 липня 2019 року розглянула питання про звільнення Чалої Алли Петрівни з посади судді Святошинського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 

 

 

 

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що 5 листопада 2015 року Вища рада юстиції, розглянувши дисциплінарну справу, відкриту за висновком Тимчасової комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції від 22 квітня 2015 року № 20/02-15 стосовно судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П., ухвалила рішення № 819/0/15-15 про внесення до Верховної Ради України подання щодо звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. з посади судді за порушення присяги.

Вища рада юстиції 7 листопада 2015 року надіслала до Верховної Ради України подання про звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. з посади у зв’язку з порушенням присяги.

Не погодившись із рішенням Вищої ради юстиції № 819/0/15-15, Чала А.П. подала до Вищого адміністративного суду України позов про визнання вказаного рішення протиправним та його скасування, за результатами розгляду якого Вищий адміністративний суд України 22 лютого 2016 року ухвалив рішення про його задоволення.

Водночас постановою Верховного Суду України від 12 липня 2016 року вказане рішення Вищого адміністративного суду України скасовано та відмовлено в задоволенні позовних вимог Чалої А.П.

Постановою Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1604-VIII суддю Чалу А.П. звільнено з посади судді Святошинського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

29 вересня 2016 року Чала А.П. звернулася до Вищого адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради України, в якому просила визнати незаконною та скасувати Постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1604-VIII про звільнення її з посади судді.

Розглянувши вказану справу, Вищий адміністративний суд України 27 березня 2017 року прийняв постанову про визнання незаконною та скасування Постанови Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді», яка вступила в законну силу у порядку, встановленому законом.

Задовольняючи позовні вимоги, Вищий адміністративний суд України встановив, що Верховною Радою України під час розгляду питання про звільнення судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П. не дотримано встановлених процедурних правил, передбачених Регламентом Верховної Ради України, внаслідок чого Постанова від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді» не може вважатися законною та підлягає скасуванню.

«Тобто наразі Постанова Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року про звільнення Чалої А.П. з посади судді Святошинського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді визнана незаконною та скасована, а рішення Вищої ради правосуддя № 819/0/15-15 є чинним»,– зазначив Володимир Говоруха.

30 вересня 2016 року набрали чинності закони України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та № 1402-VІІІ «Про судоустрій і статус суддів».

Пунктом 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 1401-VIII визначено, що з дня набрання чинності цим Законом призначення, припинення повноважень та звільнення суддів здійснюється відповідно до Конституції України з урахуванням внесених цим Законом змін.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 131 Конституції України рішення про звільнення судді з посади ухвалює Вища рада правосуддя.

Абзацом другим пункту 14 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII«Про Вищу раду правосуддя» передбачено, що суддя, щодо якого до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» Вищою радою юстиції внесено подання про його звільнення з посади за порушення ним присяги і рішення щодо якого не було прийнято Президентом України чи Верховною Радою України, звільняється з посади судді на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Як вбачається з матеріалів подання Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П., підставою внесення його до Верховної Ради України стали обставини, встановлені Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції за результатами перевірки судді на підставі пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади України» за заявою заступника Генерального прокурора Бачуна О.В.

Зокрема, Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції встановлено, що, ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно Пустовіта О.М., суддя Чала А.П. не забезпечила дотримання приписів Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не виконала покладених на неї професійних обов’язків під час гострого соціального конфлікту в Україні в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, сприяла поширенню суспільно небезпечних посягань на правосуддя, не забезпечила в межах своїх повноважень дотримання принципів самостійності судів і незалежності суддів, конституційних засад судочинства. Допущені суддею Святошинського районного суду міста Києва Чалою А.П. порушення закону, як зазначено у висновку Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, порочать звання судді, викликають сумнів у її об’єктивності та неупередженості, що є порушенням присяги судді.

Вказаний висновок із матеріалами перевірки надісланий до Вищої ради юстиції для подальшого розгляду та прийняття рішення.

Вища рада юстиції, здійснивши розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П., встановила, що допущені суддею грубі порушення законодавства свідчать про необ’єктивний та упереджений розгляд справи, порочать звання судді, що є порушенням присяги і, як наслідок, стали підставою для внесення подання про звільнення судді із займаної посади, у зв’язку із чим ухвалила рішення про внесення до Верховної Ради України подання про звільнення судді Святошинського суду міста Києва Чалої А.П. з посади за порушення присяги.

Дотримання норм закону Вищою радою юстиції під час ухвалення вказаного рішення перевірено Верховним Судом України та зроблено висновок про відсутність підстав для його скасування.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Чалу Аллу Петрівну з посади судді Святошинського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.