Головний зміст

ksud1Верховна Рада включила до порядку денного другої сесії та направила до Конституційного Суду проекту Закону «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)».

 

 

 

Представник Президента України Федір Веніславський зазначив, що законопроектом пропонується доповнити перелік суб’єктів права законодавчої ініціативи, визначених статтею 93 Конституції України, таким суб’єктом, як народ.

Веніславський також додав, що, звичайно ж, потрібен чіткий механізм, як народ зможе подавати закони до Верховної Ради, треба врахувати і кількість людей, які подають, і регіональне представництво.

«Яким чином народ реалізовуватиме це право – буде прописано в Законі. І внесення народом законодавчої ініціативи не зобов’язує Верховну Раду її приймати», – уточнив доповідач.

Зазначимо, у проєкті Закону не прописано процедуру подання та розгляду таких законопроєктів. Низка депутатів закликала відкликати законопроєт і доопрацювати його. Окрім того, окремі парламентарі заявили, що цей документ обмежує права опозиції.

Нагадаємо, порядок внесення змін до Конституції України передбачає отримання позитивного висновку Конституційного Суду України на відповідність законопроєкту статтям 157 і 158 Основного закону.

Після цього у першому читанні законопроєкт має бути схвалений простою більшістю (226 народних депутатів), а на наступній черговій сесії за ініціативу мають віддати голоси щонайменше 300 нардепів.