Головний зміст

781631 w 300Особа уникла кримінальної відповідальності через те, що минули строки давності. Втім її зв’язок із злочином було прямо відображено в обвинувальних вироках щодо інших осіб. Чи діє в такій ситуації презумпція невинуватості?

 

 

 

 

Рішення у справі «Янушкявічене проти Литви» (заява № 69717/14) ухвалив Європейський суд з прав людини, передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Пані Віду Янушкявічене та інших осіб підозрювали у злочинах, пов’язаних із шахрайством, у складі організованої групи. Розслідування було розділене на частини і проведено кілька судових розглядів. У різний час суди визнали підсудних (крім Янушкявічене) винними. У цих рішеннях містилися твердження про те, що Янушкявічене та інші отримували підроблені рахунки та готівку, а також те, що вони діяли спільно.

Хоча проти жінки також були висунуті остаточні звинувачення, а справу було передано до суду, останній припинив провадження як погашене давністю.

Янушкявічене поскаржилася до Європейського суду з прав людини зокрема на те, що вона не мала можливості оскаржити судові рішення проти третіх осіб. А ці рішення порушували її право на презумпцію невинуватості.

Суд у Страсбурзі розглянув цю скаргу відповідно до статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та констатував відсутність порушення гарантій.