Головний зміст

781631 w 300Міська рада, попри наявні правові підстави, не стала ухвалювати рішення, пов’язане із земельним питанням. Суд також зазначив, що не може втручатися в компетенцію органу місцевого самоврядування.

 

 

 

 

З ситуацією розбирався Європейський суд з прав людини у справі «Релігійна громада Свідків Єгови Тернівського району Кривого Рогу проти України» (№ 21477/10), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Релігійна громада придбала у Кривому Розі житловий будинок, аби згодом збудувати там місце для богослужіння. Рада з питань архітектури і планування схвалила розміщення «Залу Царства» на земельній ділянці і через сім місяців відділ планування міста подав проект рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки та про здачу земельної ділянки в оренду громаді.

Цей план не був затверджений на засіданні міської ради. Через це громада подала позов проти міської ради. Суд задовольнив його та визнав бездіяльність міськради незаконною. Проте, рішення щодо проекту громади не набрало достатньої кількості голосів під час засідання міської ради.

Громада подала другий позов, аби через суд визнати право взяти земельну ділянку в оренду та змусити міську раду ухвалити рішення про укладення відповідного договору. Цей позов задоволено не було на тій підставі, що рішення про розподіл земельних ділянок відноситься до повноважень ради і суди не могли замінити міську раду та прийняти рішення замість неї. Подальше оскарження цього рішення у вищих судах успіху не мало.

Посилаючись, зокрема,  на статтю 9 (свобода думки, совісті та релігії) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та статтю 1 (захист власності) Протоколу №1 до Конвенції громада звернулася до Європейського суду з прав людини. Заявник стверджував, що відмова міської ради надати дозвіл на зведення місця богослужіння порушила її права.

Суд у Страсбурзі визнав порушення конвенційних гарантій та присудив 1 тис. євро компенсації завданої моральної шкоди.