Головний зміст

rsuСьогодні відбулося позачергове засідання Ради суддів України, на якому члени Ради ухвалили відкрите звернення до народних депутатів України щодо проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" №1008 від 29.08.2019 року.

 

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України Богдана Моніча щодо проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" № 1008 від 29 серпня 2019 року, Рада суддів України затвердила текст відкритого звернення до народних депутатів України щодо зазначеного проекту Закону, доручила Голові Ради суддів України підписати відкрите звернення Ради суддів України та надіслати його Голові Верховної Ради України для доведення до відома народних депутатів України.

У зверненні, зокрема, зазначається, що Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування та діє як виконавчий орган з’їзду суддів України, а тому не може лишатися осторонь запропонованих змін до чинного законодавства України, які безпосередньо стосуються судоустрою, статусу суддів та інших питань, пов'язаних з функціонуванням системи судоустрою.

Ознайомившись проектом Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" №1008 від 29.08.2019 року, Рада суддів України вважає за необхідне звернути увагу на цілий ряд положень, якими врегульовуються проблемні норми чинного законодавства.

Як позитив, Рада суддів України відзначає запропоновану норму закону, яка врегульовує питання суддівської винагороди та знімає її дискримінаційне забарвлення, оскільки нерівні умови оплати праці суддів, які виконують однакову роботу, не узгоджуються з гарантіями незалежності судді.

Також запропоновано виключити пункт 25 розділу XII Закону України "Про судоустрій і статус суддів", усунувши нерівні підходи до визначення розміру довічного утримання судді у відставці.

Загалом, під час засідання було обговорено 14 пропозицій до законопроекту, які на думку членів Ради матимуть позитивний вплив з огляду на практичне застосування закону.

"Упродовж останніх тижнів Рада суддів України пильно слідкувала за законопроектом 1008, що передбачає своєрідне "перезавантаження" органів суддівського врядування та судової гілки влади. Відтак ухвалене на засіданні РСУ відкрите звернення є відображенням тих думок, які сьогодні звучать у суддівській спільноті стосовно цього законопроекту. Зміни давно очікуються судовим корпусом, особливо ті, що вирішать проблему рівної оплати праці суддів та прискорять процедури призначення суддів в суди першої та апеляційної інстанцій. Тому Рада суддів України сподівається, що висловлені зауваження будуть враховані при розгляді законопроекту в парламенті", - наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Відтак, Рада суддів України звернулася до народних депутатів України з пропозицією обговорити та врахувати зазначені зауваження до законопроекту під час його розгляду в парламенті.

З повним текстом звернення можна ознайомитись тут