Головний зміст

european court human rights oeПопри те, що стосовно особи суд не ухвалював обвинувального вироку, закривши провадження, покладання на цю особу цивільно-правової відповідальності не становило порушення ст. 6§2 (презумпція невинуватості) Конвенції.

 

 

 

ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Флешнер проти Німеччини» (заява № 61985/12), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Герхард Флешнер та ще чотири особи були обвинувачені в викраденні людини. Усі вони крім Флешнера були визнані винними у вчиненні злочину. Того визнали недієздатним, а відтак, справу щодо нього було закрито.

Пізніше жертва викрадення подала позов та виграла суд в рамках цивільного провадження. Суд покладався на факти, викладені у рішенні, винесеному кримінальним судом, а саме те, що Флешнер та інші обвинувачені вчинили певні дії, що становили елементи складу злочину. Суд встановив цивільно-правову відповідальність Флешнера, незважаючи на припинення кримінального провадження проти нього.

Оскарження цього рішення успіху не мало.

Тоді Флешнер, посилаючись, на статтю 6§2 (презумпція невинуватості) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, звернувся до Європейського суду з прав людини. Він скаржився, зокрема, на те, що був визнаний відповідальним за злочин незважаючи на те, що кримінальне провадження проти нього було припинене.

Втім, Суд у Страсбурзі констатував відсутність порушення конвенційних гарантій.