Головний зміст

courtacc356755555555557567Огляд містить ряд актуальних позицій Касаційного кримінального суду, оприлюднених з 12 по 16 серпня 2019 року.

 

 

 

 

 

Перш за все в огляді містяться дві ухвали про передачу кримінальних проваджень до об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо законності ухвалення апеляційним судом у кримінальному провадженні щодо одних і тих самих осіб та за одними і тими самими фактичними обставинами двох різних процесуальних рішень та щодо призначення покарання за вчинення замаху на злочин, за тими статтями КК, санкції яких передбачають довічне позбавлення волі.

Як завжди огляд містить ряд рішень присвячених питанням звільнення від кримінальної відповідальності, зокрема, питання про примирення винного з потерпілим, як підстави для такого звільнення, якщо умови для застосування ст. 46 КК виникли під час апеляційного розгляду.

Також викладено важливу позицію щодо кваліфікації злочинів – розмежування крадіжки та незаконного заволодіння транспортним засобом. Скасовуючи рішення апеляційного суду, яким дії винних осіб було кваліфіковано за ч. 2 ст. 185 КК (крадіжка), Верховний Суд зазначив, що предметом злочину, передбаченого ст. 289 КК (незаконне заволодіння транспортним засобом), є, в тому числі, несправний транспортний засіб, оскільки тимчасова несправність або відсутність певних деталей на транспортному засобі свідчить лише про його технічний стан. При цьому злочин, передбачений цією статтею, може бути вчинений будь-яким способом з будь-якою метою. Відтак незаконне заволодіння транспортним засобом може бути вчинено таємно, з метою викрадення будь-яких вузлів чи агрегатів шляхом як запуску двигуна, так і буксирування, завантажування на інший транспортний засіб, тощо.