Головний зміст

sud108Розмір судового збору за звернення з апеляційною скаргою потрібно рахувати виходячи з розміру заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подана позовна заява.

 

 

 

Таким є висновок Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в результаті перегляду в касаційному порядку справи за позовом фізичної особи до Департаменту соціальної політики про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії.

Позивачка оскаржила рішення апеляційного суду, яким скаргу залишено без руху через сплату позивачем судового збору в розмірі, меншому, ніж установлено Законом України «Про судовий збір».

Верховний Суд вказав, що суд апеляційної інстанції, залишаючи апеляційну скаргу без руху, помилково виходив із того, що судовий збір слід сплачувати у місячному розмірі, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подано апеляційну скаргу.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», у редакції на час звернення з апеляційною скаргою, за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги. За подання фізичною особою до адміністративного суду позову немайнового характеру ставка судового збору становила 0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

З повним текстом постанови Верховного Суду від  22 жовтня 2019 року у справі № 212/5268/12 (провадження № К/9901/8727/18) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://www.reyestr.court.gov.ua/.