Головний зміст

874815 w 300Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просив зобов’язати відділ державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису про народження, а саме: змінити національність у графі «мати» з «українка» на «німка» та внести зміни до актового запису про шлюб, вказавши в графі національність чоловіка «німець».

 

Окружний адміністративний суд позов задовольнив, а суд апеляційної інстанції це рішення скасував і закрив провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України, роз’яснивши позивачеві право на звернення до суду з цим позовом у порядку цивільного судочинства.

Вирішуючи питання юрисдикційної належності спору, Велика Палата Верховного Суду виходила з такого. Зазначивши у позові про відмову відповідача у внесенні змін до актових записів, позивач не просив визнати такі дії неправомірними, а мав намір вирішити питання про внесення змін щодо національності у вже існуючі записи, отже, спір у цій справі не має ознак публічно-правового і не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Аналогічну правову позицію Велика Палата Верховного Суду висловила в постанові від 23 січня 2019 року у справі № 807/45/17.

Національна належність особи є актом її особистого самовизначення і жодним чином не впливає на публічно-правові відносини такої особи з державою. Фіксація факту національності особи в документі, що її посвідчує, чи в актових записах громадянського стану створила б перешкоду вільному обранню чи відновленню національності, оскільки поставила б таке обрання чи відновлення у залежність від рішення державного органу. Аналогічну правову позицію Велика Палата Верховного Суду висловила, зокрема, в постанові від 29 травня 2019 року у справі № 398/4017/18.

Таким чином, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що у зв’язку з неможливістю встановлення в судовому порядку фактів щодо належності осіб до певної національності цей спір не підлягає розгляду не лише в порядку адміністративного судочинства, а й у судовому порядку взагалі.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 11 вересня 2019 року у справі № 810/2732/18 (К/9901/5276/19) (провадження № 11-381апп19) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/84573534.