Головний зміст

800924 w 300Київський районний суд міста Одеси розглянув цивільну справу про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури.

 

 

 

 

 

Позивач звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби України, ГУНП в Одеській області та прокуратури Одеської області.

Чоловік зазначив, що внаслідок незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, йому було завдано матеріальної та моральної шкоди.

Зазначимо, що вироком Київського районного суду м. Одеси від 22 травня 2018 року, підприємця визнано невинуватим у вчиненні злочину та виправдано за недоведеністю висунутого обвинувачення. В листопаді 2018 року колегія суддів апеляційного суду Одеської області вирок залишила  без змін.

Чоловік посилався на те, що внаслідок незаконних дій відповідачів він протягом 1 року та 2 місяців незаконно притягувався до кримінальної відповідальності, чим йому було спричинено незручності. Підприємець був позбавлений можливості вільно виїжджати з постійного місця проживання, його репутація як суб’єкта підприємницької діяльності була знижена. Крім того дії відповідачів призвели до душевних страждань його сім’ї.

Суд, дослідивши матеріали справи частково задовольнив позовні вимоги підприємця. Суд вирішив стягнути з Державної казначейської служби України на користь позивача на відшкодування: моральної шкоди – 100 000 гривень; матеріальної шкоди – 110 000 гривень; витрат на правничу допомогу – 12 600 гривень.

Звернемо увагу, що рішення суду ще не набрало законної сили.